Luftvärmepumpar - några tips vid valet

Luftvärmepumpar har ökat i popularitet och där man genom detta kan komplettera en annan värmeanläggning och ta tillvara på energi och värme som annars skulle gått förlorad. Luftvärmepumpar är helt enkelt ett bra sätt att både spara pengar och att göra någonting gott för miljön. Dessutom är luftvärmepumpar både relativt enkla att installera och lätta att underhålla.

Men, det finns trots detta också fallgropar som bör undvikas. Vi tänkte därför räkna upp några av de vanligaste misstagen som sker i samband med att villaägare tar investeringen i nya luftvärmepumpar. Genom detta hoppas vi att du kan få ett lite enklare val framför dig.

Undvik vanliga misstag

  • Energisnålhet framför effekt: Man vill ha energisnåla värmepumpar och stirrar som en följd av detta enbart på de värden som stavas COP- och SCOP. Det är bra, men tyvärr säger dessa ingenting om vilken effekt du som köpare får. Klarar din luftvärmepump enbart att värma upp någon del av ditt hus så är det ingen bra investering - där kommer fortfarande sin ordinarie värmekälla att dra det tyngsta, mest kostsamma lasset.
  • För låg kapacitet. En fara med internet och att beställa värmepumpar online är att man missar den personliga anpassningen och servicen; något som allt som oftast innebär att den luftvärmepump man valt har för låg kapacitet. Ett råd är att alltid kontakta leverantören för en mer personlig guidning och att man nästan uteslutande tjänar på att välja luftvärmepumpar med högre kapacitet direkt.
  • Billigast är bäst. Som vid allt annat så är sällan det billigaste alternativet det bästa. Det är snarare tvärtom och så även vid luftvärmepump i Stockholm. Gå upp några kronor och du får bättre effekt, bättre kapacitet och längre livslängd. Snåla inte, det handlar ändå om ganska många kronor även vid den absolut billigaste modellen.
9 Jun 2019