Vilket hundkoppel ska jag välja?

Det kan vara svårt att välja hundkoppel. Detta av flera skäl. Många hundägare har svårt att sätta sin bästa vän i ett koppel och därigenom också ta bort möjligheten för sin hund att röra sig fritt. Många hundägare har å sin sida svårt att inse att hunden är av en större storlek än vad kopplet kommer att hålla för - något som kan skapa stora problem om kopplet o fråga går av.

Kort och gott - det finns en problematik i hundkoppel som grundar sig i att det dels finns hur många hundkoppel som helst på marknaden och att det dels också finns hur många olika hundraser som helst. Adderar man till det senare att alla hundar är egna individer och har olika egenskaper och behov så blir det ännu svårare.

hundkoppel

Innan vi ger några tips så ska vi emellertid trycka på en sak som vi berörde ovan: hunden ska ha ett koppel. Som ägare har du ett ansvar som ligger i att din hund inte ska kunna skrämma eller attackera någon annan person - eller hund också, för den delen.

Många verkar ta för givet att just den egna hunden är världens sötaste och världens snällaste hund som aldrig skulle göra någon illa. Så är det säkert också - men det är mot er och mot er familj. För andra så kan hunden uppfattas som skrämmande och i fel situation så kan även hunden i fråga agera i takt med sina instinkter. Där kan rätt hundkoppel förhindra en katastrof. Det är också därför du ska skaffa ett hundkoppel och - där det behövs - hålla din hund kopplad. Det finns inga ursäkter eller undantag.

Tips om hundkoppel

Med det sagt; här kommer några generella tankar om hundkoppel som kan ge dig lite värdefull guidning till ett bättre val:

  • Kort koppel i stadsmiljö. Om du bor i - eller ofta vistas - en stadsmiljö så bör du välja ett kortare koppel som snabbt kan dra hunden till dig. Ett kortare koppel är perfekt för att träna upp hundens förmåga att gå fot och kopplet i fråga är dessutom lätt att hålla i. För en förbipasserande är ett kort hundkoppel alltid en klar fördel.
  • Spårlina. Spårlina - som är runt 180 cm långt - är ett val som du kan göra om du bor i ett område där hunden inte får gå fritt - men där det ändå finns gott om utrymme för lek. Tänk på att välja en lina av god kvalitet. Det kan bränna ganska rejält om linan virar in sig runt dina ben ifall hunden får upp ett spår och sticker.
  • Flexikoppel. Ett flexikoppel är en bra lösning som ger dig båda ovan nämnda alternativ. Linan kan göras kort - och låsas i det läget - vid promenader i stadsmiljöer och vid lek på mer vidsträckta områden så kan de släppas ut och bli längre. Här bör du dock välja ett flexikoppel med bra lina och ett med ett bekvämt handtag. Det senare ska du tänka på även vid övriga hundkoppel. Du ska hålla i kopplet och det är också viktigt att du trivs med både material och grepp.
24 jan 2019