Välj ett par designade ridbyxor

Ridning är en fysisk krävande sport som kräver fullständig koncentration och förståelse för den häst man rider. Själva samspelet mellan ryttare och häst är det som till mångt och mycket avgör kring huruvida man uppskattar ridning eller om man väljer någon annan typ av sysselsättning. Till detta ska man även se över sitt material. Säkerhet är en extremt viktig detalj i sammanhanget och här kan man med fördel börja uppifrån och se över vilken typ av hjälm som passar bäst.

Även utöver hjälmen så finns det annat material som blir viktig och ridbyxor är ett exempel på detta. Just ridbyxor har inte så mycket med säkerhet att göra - däremot så spelar ridbyxor en avgörande roll i flexibilitet, rörlighet och komfort; punkter som är nog så viktiga för att skapa trivsel på hästryggen. Ett par ridbyxor som sitter fel kan ge skavsår, klämskador och ett allmänt slitage på utsatta områden. Det är också av den anledningen som ett par vanliga träningsbyxor eller tights går bort - de håller, helt enkelt inte måttet.

Ett par ridbyxor är förstärkta och har sömmar placerade så att de inte skaver på kroppen, det gör att kroppen tillåts följa med i hästens rörelser utan att exempelvis skavning på låren äger rum. Dessutom så kan man säga att ridbyxor fyller en viktig funktion gällande den säkerhet vid nämnde: du sitter säkrare i sadeln.

Vilka ridbyxor finns att välja på?

Att välja ridbyxor handlar mycket om tycke och smak samt hur den egna kroppen är utformad. Klart står emellertid att det finns modeller som passar alla. Det är bara att prova sig fram och se vilken modell som är bäst lämpad för den egna kroppen. Ser man till vilka modeller som finns så är tre stycken vanligt förekommande: Helskodda, Knäskodda eller Oskodda.

ridbyxor dam

ridbyxor

Helskodda ridbyxor har ett extra material - en förstärkning - vid låret. Knäskodda å sin sida har förstärkningen vid knäna och den oskodda modellen saknar helt förstärkning. Som sagt: här handlar det om tycke och smak. Det ska kännas bra och tryggt på hästryggen - det är prio ett. En sak vi kan tillägga gällande ridkläder överlag är att man ofta tjänar på att gå upp lite i pris. De lite dyrare modellerna är tillverkade av bättre kvalitet och håller således längre. Alltför billiga ridbyxor nöts ut fortare och är således en sämre investering på sikt.

11 jun 2019