Fiskeredskap för nybörjaren

Nu är det äntligen sommar och för många så är denna årstid synonym med att plocka fram sina fiskeredskap och ge sig ut för att fånga den där riktiga storfångsten. Fiske är en av de stora sysselsättningarna i Sverige och det är lätt att förstå varför. Dels så är vårt geografiska läge tilltalande med alla kuster och tillgång till både öppna hav och mindre insjöar. Dels så är fiske också något som ger väldigt mycket tillbaka också. En dag på en solvarm brygga är inte någonting man ångrar då den ger exakt vad man behöver i form av avkoppling, njutning, spänning och lite själslig rekreation. Vad mer kan man begära av en semesterdag egentligen?

Fiske är tilltalande, men det kan även vara avskräckande för många som kanske känner en nyfikenhet - men som inte vågar ta steget. Till stor del handlar denna rädsla om fiskeredskap och där man tror att man måste investera i en massa utrustning för att överhuvudtaget ha en chans att få napp. Om detta kan vi säga följande: det stämmer, men det stämmer ändå inte. Man måste nämligen göra skillnad på fiskeredskap för amatörer och fiskeredskap som används av den lite mer inbitne fiskaren. Den senare har snarare fisket som en livsstil och är därför beredd att lägga ner väldigt mycket pengar på att köpa rätt utrustning och rätt fiskeredskap.

Dessutom är det skillnad på vad man ska fiska och var själva fisket ska ske också; det måste man ta med i beräkningen. En glad amatör klarar sig med några få saker och behöver inte lägga ner många hundralappar på sin fiskeutrustning. Vi tänkte räkna upp några saker som är nödvändiga för att göra premiärturen lyckad:

Fiskeredskap du behöver

  • Fiskespö. Givetvis behövs ett fiskespö, men det behöver definitivt inte vara det dyraste på marknaden. Ska du bara sitta på en brygga och slappna av så räcker det egentligen med ett gammalt metspö. I denna kategori inkluderar vi även linor, krokar och drag.
  • Väska/låda . En väska eller en låda att förvara dragen i är också nödvändig att ha. Se till att investera i en som är lätt att bära.
  • Kniv. En bra fiskekniv kommer att vara en god vän till dig. Den kan du använda till att kapa linor som fastnat med och den kan även vara bra om du får en fisk som måste fjällas och rensas.
  • Håv. En håv är absolut nödvändig att ha. Hur ska du annars kunna plocka upp fisken du fångat från vattnet?
  • Fiskekläder. Tänk på att det kan komma störtskurar då man man minst anar det. Att fiska då man är genomblöt är inte roligt. Investera i ett bra regnställ med tillhörande gummistövlar. Du vet väl att det nappar som allra bäst strax efter regn? Ska du ut med båten så bör du ha på dig en flytväst också. Säkerheten är viktig. Med detta sagt: skitfiske på er!
13 jun 2019